The Mother of All Demos

Douglas C. Englebart wordt door gezien als de vader van de GUI. Engelbart voorzag een toekomst waar de computer niet het menselijk intellect zou vervangen maar versterken. Englebart kwam te werken in het Augmentation Research Center (ARC) onderdeel van het Stanford Research Institute (SRI) en op 9 december 1968 gaven Engelbart en de groep van zijn collega onderzoekers een demonstratie die de boeken in zou gaan als “The Mother of All Demos”. De presentatie van 90 minuten schetste het begin van een nieuw tijdperk voor de computer.

De eerste muis

Het systeem dan ze demonstreerde werd NLS genoemd of oN-Line System. Het display kon enkel lijnen en tekst symbolen weergeven maar het meest opvallende waren de invoer apparaten die Englebart gebruikte. Naast een toetsenbord lag een kastje met vijf commando toetsen en het meest opvallende een vierkant kastje met drie knoppen op de bovenkant en een lange draad. Dit was de eerste muis ontwikkeld door Englebart zelf. Met de muis kwam ook de muis cursor die er in het NLS uitzag als een klein verticaal lijntje.

Many of the things demonstrated in this marathon session seemed to come from decades in the future, and most of the people watching it were hard pressed to even understand all of what they were seeing. (Ars Technica)

Englebart demonstreerde onder andere hypertekst links, documenten bewerken zoals het selecteren en kopiëren van tekst, samenwerken aan documenten via een netwerk, e-mail, instant messenging en zelfs video conferencing. Het systeem ondersteunde meerdere vensters maar kon deze alleen nog niet visueel onderscheiden. Englebart werkte tot 1989 bij het instituut dat uiteindelijk de deuren sloot wegens gebrek aan geld.

Volgende pagina: Xerox PARC –>