Let op: Ik heb een complete handleiding over de installatie en het gebruik van XBMC op de Apple TV geschreven. Met daarin alle informatie uit dit artikel bijgewerkt met de laatste informatie, jailbreaks, versies en meer. Bekijk de handleiding onder “XBMC op Apple TV” in het menu. Deze handleiding vervangt dit artikel en ik zal dit artikel daarom niet meer bijwerken.


In deze handleiding leg ik uit hoe je XBMC kan installeren op de Apple TV 2. XBMC is een zeer populaire media center applicatie dat op vele platformen werkt en sinds begin 2011 ook op een Apple TV 2. Deze handleiding zal niet ingaan op de werking van XBMC, om na de installatie XBMC te configureren verwijs ik je graag door naar mijn XBMC handleiding.

De tweede generatie van de Apple TV draait in tegenstelling tot de eerste op iOS het zelfde besturingssysteem dat ook op iPhone’s en iPad’s draait. De Apple TV 2 is in feite een iPhone met een HDMI uitgang in plaats van een touch screen. Het is een zeer klein fluisterstil kastje dat perfect dienst kan doen als media center maar verwacht geen perfecte out-of-the-box media player ervaring. De Apple TV is nooit ontworpen voor het draaien van XBMC. Het goed aan de praat krijgen vereist wat technische kennis en de performance kan tegenvallen. Dat gezegt hebbende speelt de Apple TV 2 met XBMC de meeste 720p en 1080p bestanden mits gecodeerd in h.264 feilloos af.

Checklist

Jailbreak

Let op: Zie voor actuele informatie Apple TV 2 jailbreaken.

De Apple TV 2 draait op iOS, het zelfde besturingssysteem dat ook op de iPhone en iPad draait. Net als deze apparaten is het niet mogelijk om zomaar niet goedgekeurde software te installeren. Daarom moet deze gevangenis voordat XBMC geïnstalleerd kan worden eerst open gebroken worden, het zogenaamde jailbreaken. Er zijn enkele applicaties die dit kunnen, de meest makkelijke is Seas0nPass van FireCore. FireCore maakt ook software voor de Apple TV, aTV Flash, waarmee het afspelen van allerlei mediabestanden mogelijk wordt. Dit kan worden gebruikt als een alternatief voor XBMC en blijft trouwer aan de Apple TV interface. Het doel van deze handleiding is echter XBMC.

Upgraders: Heb je al een gejailbroken Apple TV met XBMC maak dan eerst een bakcup van de XBMC instellingen. Het opnieuw jailbreaken is prima mogelijk maar dit wist wel alle instellingen van de Apple TV waaronder heel XBMC. Ook wordt aangeraden eerst via iTunes de Apple TV te restoren naar een officiële firmware alvorens de jailbreak toe te passen.

 1. Download Seas0nPass – Seas0nPass.com
 2. Sluit iTunes – Seas0nPass sluit iTunes namelijk geforceerd af en iTunes zal daardoor bij de volgende start de bibliotheek willen controleren. Bij een grote bibliotheek kan dit al snel enkele minuten duren. Naast ergernis zal ook het Seas0nPass script hierdoor falen omdat het starten van iTunes te lang duurt.
 3. Herstelbestand maken – Start Seas0nPass, deze download automatisch de laatst ondersteunde firmware van Apple en maakt daarmee een nieuwe aangepast herstelbestand aan.
 4. Zet de Apple TV in DFU mode – Terwijl Seas0nPass bezig is met het herstelbestand kunnen we de Apple TV vast in DFU mode zetten. De Apple TV moet in deze zogenaamde DFU mode worden gezet om het aangepaste herstelbestand te kunnen accepteren. Volgens Seas0nPass lukt dit met met enkel een micro-USB kabel maar voor mij werkte deze methode niet. Op de volgende manier heb ik de Apple TV consequent in DFU mode gekregen:
  1. Sluit zowel de USB als de voeding aan op de Apple TV.
  2. Herstart de Apple TV door op de afstandsbediening “Menu” en “Beneden” tegelijk ingedrukt te houden tot het ledje snel knippert.
  3. Zet de Apple TV in DFU mode door “Menu” en “Play” tegelijk ingedrukt te houden tot het ledje snel knippert. Het ledje blijft nu consequent knipperen.
 5. Herstelbestand op de Apple TV zetten – Als Seas0nPass klaar is met het herstelbestand en de Apple TV in DFU mode heeft gevonden start Seas0nPass iTunes en zet automatisch het aangepaste herstelbestand op de Apple TV. Het lijkter op dat vanaf Apple TV software versie 4.3 (8F455) Seas0nPass eerst wat bestanden naar de Apple TV moet zenden voordat het herstelbestand via iTunes (automatisch of handmatig) op de Apple TV kan worden gezet. Jailbreak je dus meer dan één Apple TV zal je ook voor de tweede door het hele Seas0nPass process moeten ook al heb je reeds het aangepaste herstelbestand. Mocht het iTunes script van Seas0nPass niet werken wijs iTunes dan handmatig naar het aangepaste herstelbestand:
  1. Open iTunes als dit nog niet automatisch is gebeurd en selecteer de Apple TV.
  2. Houd “alt” ingedrukt en klik op de herstel knop. Dit zorgt er voor dat iTunes om een herstelbestand vraagt in plaats deze van Apple te downloaden.
  3. Seas0nPass heeft het aangepaste herstelbestand in de gebruikersmap gezet en is te herkennen aan de “SP” toevoeging in de bestandsnaam. Selecteer dit bestand en wacht tot de aangepaste software op de Apple TV is gezet.

Opmerkingen:

 • Bij mij gaf iTunes voor versie 4.3 (8F455) na het terugzetten van de software consequent een foutmelding maar het proces is dan gewoon geslaagd.
 • Geeft iTunes foutmeldingen voordat de software is teruggezet probeer dan een andere USB kabel of herhaal het Seas0nPass process en maak een nieuw herstelbestand aan. Seas0nPass download het originele herstellbestand naar “~/Documents/Tether” en zet het aangepaste herstelbestand in de user folder “~/”. Verwijder deze eerste allebei.

XBMC installeren

Let op: Zie voor actuele informatie XBMC installeren op Apple TV 2.

Sluit de Apple TV aan op een TV en doorloop de setup om de Apple TV te verbinden met het netwerk. In de instellingen is ook de tijdzonde in te stellen zodat de klok in XBMC straks goed staat.

 1. Open de Terminal (te vinden in de map hulpprogramma’s op een Mac) of PuTTY voor Windows gebruikers.
 2. Verbind met de Apple TV via SSH:
  $ ssh root@appletv.local Werkt bovenstaand commando niet vervang dan “appletv.local” door het IP adres van de Apple TV, deze is te vinden in het instellingenmenu van de Apple TV.
 3. Geef “alpine” als wachtwoord.
 4. Update eerst de geïnstalleerde componenten:
  # apt-get update && apt-get upgrade
 5. Seas0nPass heeft reeds de XBMC APT repository aan de apt-get source list toegevoegd. Het enige dat je nog moet invoeren om XBMC te installeren is:
  # apt-get install org.xbmc.xbmc-atv2

Nightly build installeren

Met de komst van Eden beta 1 (XBMC versie 11) worden de nightly’s niet meer geüpdate. Na het voltooien van de bovenstaande stappen heb je de recentste versie van XBMC geïnstalleerd. Onderstaande tekst dient enkel ter naslag en voor in de eventuele toekomst. Zodra 11.0-Eden final gaat is de bovenstaande installatie voldoende om verzekerd te zijn meest recente stabiele versie van XBMC. Voorafgaande aan de release van de 11.0-Eden beta 1 in de repository bevatte deze een “zeer oude” build en leverde het geregeld updaten naar de recentste nightly een sterk verbeterde performance. Nu met de beta van Eden in de repository is het installeren van een nightly al minder noodzakelijk geworden. Maar leef je graag op de edge kan je nog steeds de meest recente nightly build installeren. Zorg er wel voor dat je eerst de “officiële” release hebt geïnstalleerd zoals in het bovenstaande kopje staat beschreven en dat de nightly nieuwer is dan de build uit de repository.

 1. Ga naar de nightly build pagina voor de Apple TV en kopieer de bestandsnaam van de meest recente build.
 2. Open een SSH verbinding en voer de volgende commando’s uit, vervang daarbij “xxx.deb” door de bestandsnaam van de laatste build.
  # cd /tmp
  # wget http://mirrors.xbmc.org/nightlies/darwin/atv2/xxx.deb
  # dpkg -i xxx.deb
  # rm xxx.deb

Opmerkingen:

 • Ik plaats het update bestand altijd in “/tmp” omdat ik dit netter vind maar dit is niet noodzakelijk.
 • Mocht het dpkg command vastlopen, stop deze met ctrl-c en verwijder “/Applications/XBMC.frappliance” handmatig met:
  # rm -r /Applications/XBMC.frappliance

Overige informatie

XBMC en overige upgrade
Om XBMC (APT repository versie) en de tijdens de jailbreak geïnstalleerde onderdelen te updaten open dan een SSH verbinding en typ:
# apt-get update && apt-get upgrade

Wachtwoord root veranderen
Om het standaard wachtwoord te veranderen open een SSH verbinding en typ:
# passwd

Apple TV opnieuw starten
Soft reset: Open een SSH verbinding en typ:
# killall AppleTV
Hard reset: Houd “Menu” en “Beneden” op de afstandsbediening tegelijk ingedrukt tot het ledje snel knippert.

Locatie XBMC userdata
De userdata map op de Apple TV 2 is hier te vinden: /User/Library/Preferences/XBMC/userdata

Welke versie? De versie nummers van de Apple TV kunnen voor wat verwarring zorgen. De versie in het Apple TV menu is de versie van de Apple TV software en niet van het onderliggende iOS. Ten tijde dat ik dit kopje voor het laatst heb aanpaste was de laatste versie van de Apple TV Software 5.0.1 die draaide op iOS 5.1.1. Deze twee versies maken dus deel uit van de zelfde firmware release met versie nummer 5.0.1. Door in het info menu op de midden toets te drukken kan je wisselen tussen beide versie nummers. Zie ook deze Wikipedia pagina.

Leesvoer

Artikel updates
26-05-2012: iOS 5.1 informatie toegevoegd
24-12-2011: Nightly build aangepast voor eden beta 1 en iOS update aangepast.
28-08-2011: Bijgewerkt voor versie 4.3 en nightly build hoofdstuk aangepast.
16-08-2011: Tekst jailbreak aangepast.
12-08-2011: Nightly update link geüpdate.