Deze handleiding is up-to-date met de untethered jailbreak van de 2e generatie Apple TV met software 5.0.2 (iOS 5.1.1, 9B830).

Checklist

Geen zin in achtergrond informatie? Ga direct naar de jailbreak instructies!

Achtergrond info

Apple TV draait sinds de tweede generatie op iOS, het zelfde besturingssysteem dat ook op de iPhone en iPad draait. Net als op deze apparaten is het niet mogelijk om zomaar niet goedgekeurde software te installeren. Daarom moet deze gevangenis voordat XBMC geïnstalleerd kan worden eerst open gebroken worden, het zogenaamde jailbreaken. Er zijn meerdere applicaties die dit kunnen, in deze handleiding gebruikt ik het speciaal voor de Apple TV ontwikkelde Seas0nPass van FireCore.

Tethered vs Untethered

Kort gezegd merk je van een untethered jailbreak niets, de Apple TV functioneert net als voor de jailbreak. Dit type jailbreak is altijd het einddoel maar vergt meer werk van de jailbreak community. Daarom wordt er vaak om het gat tussen het ontdekken van een exploit en het realiseren van de untethered jailbreak een zogenaamde tethered jailbreak vrijgegeven. Het resultaat van beide is het zelfde, het installeren van niet goedgekeurde software wordt mogelijk, maar een tethered jailbreak komt niet zelfstandig door het bootproces heen. Dit betekend in het geval van een Apple TV dat deze na elk stroomverlies door een computer via Micro-USB kabel moet worden aangeslingerd.

Upgraden

Heb je reeds een gejailbroken Apple TV met een oudere iOS versie en wil je upgraden? Dit kan zonder enig probleem maar neem de volgende punten in acht:

 • Let op of XBMC is geüpgraded zodat het de nieuwe iOS versie ondersteund. Ik zal het in deze handleiding vermelden mocht dit niet het geval zijn.
 • Het opnieuw jailbreaken formatteert in feite te hele Apple TV waardoor alle instellingen verloren gaan waaronder een eventueel aanwezige XBMC bibliotheek. Maak in dat geval eerst een bakcup van de XBMC instellingen.
 • In “de community” wordt aangeraden niet een nieuwe jailbreak over een oude heen te zetten maar de Apple TV eerst te herstellen via iTunes naar een officiële versie alvorens de jailbreak toe te passen.

Apple TV 3

Helaas is er op dit moment voor de 3e generatie Apple TV (1080p model) nog geen jailbreak beschikbaar. Het installeren van XBMC op deze Apple TV is daarom ook niet mogelijk. De developer van nitoTV legt uit dat indien er geen bootrom exploit voor de in de Apple TV 3 gebruikt A5 chip wordt ontdekt het ontdekken van een exploit op Apple TV 3 een “uphill battle” zal zijn. Dit heeft er mee te maken dat de “attack surface” op een Apple TV veel kleiner is, zo draait er veel minder software en services dan op de iPad en iPhone met de zelfde chip waarin potentiële exploits gevonden kunnen worden.

Jailbreaken

 1. Herstelbestand maken – Start Seas0nPass, deze download automatisch de laatst ondersteunde firmware van Apple en maakt daarmee een nieuwe aangepast herstelbestand aan.
 2. Zet de Apple TV in DFU mode – Terwijl Seas0nPass bezig is met het herstelbestand kunnen we de Apple TV vast in DFU mode zetten. De Apple TV moet in deze zogenaamde DFU mode worden gezet om het aangepaste herstelbestand te kunnen accepteren. Volgens Seas0nPass lukt dit met met enkel een micro-USB kabel maar voor mij werkte deze methode niet. Op de volgende manier heb ik de Apple TV consequent in DFU mode gekregen:
  1. Sluit zowel de USB als de voeding aan op de Apple TV.
  2. Herstart de Apple TV door op de afstandsbediening “Menu” en “Beneden” tegelijk ingedrukt te houden tot het ledje snel knippert.
  3. Zet de Apple TV in DFU mode door “Menu” en “Play” tegelijk ingedrukt te houden tot het ledje snel knippert. Het ledje blijft nu consequent medium snel knipperen.
  4. Verwijder de stoomkabel. Uit beperkte tests werkt het soms beter met en soms zonder stroomkabel, probeer wat werkt en laat het weten in de reacties. Krijg je in iTunes foutmelding 1602 verwijder dan in ieder geval de stroomkabel.
 3. Herstelbestand op de Apple TV zetten – Als Seas0nPass klaar is met het herstelbestand en de Apple TV in DFU mode heeft gevonden start Seas0nPass iTunes en zet automatisch het aangepaste herstelbestand op de Apple TV. Mocht het iTunes script van Seas0nPass niet werken wijs iTunes dan handmatig naar het aangepaste herstelbestand:
  1. Open iTunes als dit nog niet automatisch is gebeurd en selecteer de Apple TV.
  2. Houd “alt” ingedrukt en klik op de herstel knop. Dit zorgt er voor dat iTunes om een herstelbestand vraagt in plaats deze van Apple te downloaden.
  3. Seas0nPass heeft het aangepaste herstelbestand op de volgende locatie gezet: “~/Library/Application Support/Seas0nPass/Firmware”. Selecteer het herstelbestand en wacht tot de aangepaste software op de Apple TV is gezet.

Problemen en oplossingen

 • Geeft iTunes foutmeldingen die niet hieronder wordt genoemd probeer dan eerst het volgende:
  • Probeer een andere USB kabel, ik heb hier een kabel die het gewoon niet werkt.
  • Herhaal het Seas0nPass process en maak een nieuw herstelbestand aan. Verwijder het door Seas0nPass gedownloade originele herstelbestand in “~/Documents/Tether” en het aangepaste herstelbestand in “~/Library/Application Support/Seas0nPass/Firmware” om vers te beginnen.
 • This Device isn’t Eligible: iTunes kan geen verbinding maken met de Apple servers. Als je een recente iOS versie probeert terug te zetten heeft TinyUmbrella waarschijnlijk de host file aangepast. Herstel je host file en verwijder verwijzingen naar gs.apple.com.
 • iTunes Error 1602: De Apple TV kan niet worden hersteld. Er heeft zich een onbekende fout voorgedaan (1602): Verwijder de stroomkabel nadat de Apple TV in DFU mode is gezet.

Ga door naar het installeren van XMBC op de Apple TV →