Volgens de handleiding van de UvA moet je de Cisco VPN client op Mac OS X installeren om verbinding te kunnen maken met het UvA netwerk. Dit is sinds (Snow) Leopard echter niet meer nodig. Mac OS X en iOS hebben de functionaliteit om een zogenaamde Cisco IPsec VPN tunnel op te zetten ingebouwd. In deze handleiding leg ik uit hoe je UvAvpn kunt configureren onder Mac OS X en iOS.

Mac OS X

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren (via het Appelmenu) en klik op Netwerk.
 2. Klik op de “+” (plus) linksonder.
 3. Kies VPN als “Interface” en Cisco IPSec als “VPN-type” de naam mag je zelf verzinnen bijvoorbeeld UvAvpn. Klik op “Maak aan”.
 4. Vul vpn.uva.nl in achter “Serveradres” en je UvAnetID achter “Acountnaam”. “Wachtwoord” kan je leeglaten, deze wordt niet opgeslagen en wordt naar gevraagd bij het maken van elke verbinding.
 5. Klik op de knop “Instellingen identiteitscontrole…” selecteer “Gedeeld geheim” en vul zowel daarachter als achter “Groepsnaam” ipsec in. Klik op “OK”
 6. Klik op “Verbind” en Mac OS X zal je vragen of je de instellingen wilt opslaan. Klik op “Pas toe”.
 7. Vul in het aanmeldvenster je UvAnetID gegevens in. Klik op “OK”.
 8. Als het goed is veranderd de “Status” naar Verbonden.

Klaar, je bent nu verbonden met het UvA netwerk zonder de Cisco software te hebben geïnstalleerd. Je kan eventueel het vinkje voor “Toon VPN-status in menubalk” aanvinken zodat je in de toekomst via een knop in de menubalk de verbinding kan maken en verbreken zonder helemaal naar Systeemvoorkeuren te moeten gaan.

iOS

Het iOS besturingssyteem van Apple dat draait op iPhone’s, iPod Touches en iPads ondersteund sinds versie 2 de mogelijkheid een Cisco IPsec VPN tunnel op de zetten. Dit betekend onder andere dat je overal vanaf je iPhone of iPad de Digitale Bibliotheek van de UvA kan raadplegen.

 1. Ga naar: Instellingen > Algemeen > Netwerk > VPN
 2. Klik op: “Voeg VPN-configuratie toe…”
 3. Selecteer IPSec (het Cisco logo verschijnt) en neem de volgende gegevens over:
  Beschrijving: UvAvpn
  Server: vpn.uva.nl
  Account: <UvAnetID>
  Wachtwoord: Kan je leeglaten, deze wordt niet opgeslagen.
  Gebruik certificaat: Uit
  Groepsnaam: ipsec
  Geheim: ipsec
 4. In het eerste scherm van “Instellingen” is nu een VPN schakelaar verschenen. Hier kan de VPN verbinding worden ge(de)activeerd, als de verbinding actief is laat iOS een VPN-aanduiding in de menubalk zien.

Update:
iOS instellingen toegevoegd (dank aan Erik).