Met de lancering van de nieuwe Uitzending Gemist site heeft de Publieke Omroep HTML5 video ondersteuning toegevoegd aan haar VOD platform. Dit maakt het mogelijk de Uitzending Gemist site te gebruiken op iOS en Android apparaten die geen Flash of Silverlight ondersteunen. De hoogste kwaliteit video’s die Uitzending Gemist aanbied zijn 1 Mbps H.264 files met een resolutie van 640 bij 360 in een mp4 container, goed genoeg om een aflevering te bewaren. De Uitzending Gemist site bied deze HTML5 video’s echter alleen aan als deze detecteert dat je de site bezoekt met een mobiel apparaat.

Om er voor te zorgen dat Uitzending Gemist ons op de desktop toch de HTML5 video serveert en niet de Flash versie moeten we Uitzending Gemist laten denken dat we de site bezoeken met bijvoorbeeld een iPhone. Hiervoor moeten we de user agent van onze browser tijdelijk veranderen in deze van een iPhone. De user agent is een string die de browser bij elk verzoek meestuurt waarin onder andere de gebruikte browser, versie nummer en soort apparaat staat. In deze uitleg gebruik ik Chrome in combinatie met een extensie maar de user agent is bijna in elke browser op één of ander manier te veranderen.

  1. Open (of installeer) Chrome
  2. Voeg de User-Agent Switcher for Chrome extensie toe aan Chrome, deze nestelt zich met een icoontje rechts boven in de browser.
  3. Klik op het icoontje van de extensie en selecteer “iPhone 4”. Het label van de extensie vranderd in “IP4”.
  4. Ga naar de Uitzending Gemist aflevering welke je wilt bewaren, klik rechts op de video en selecteer “Video opslaan als…”
  5. That’s it! De video zal nu binnen enkele minuten op je computer staan.
  6. Vergeet niet in de extensie je user agent weer op “Default” te zetten.