De Apple TV

Voeding | HDMI / Micro-USB | Optisch geluid | Ethernet
Aansluitingen op de Apple TV

De Apple TV is een zeer klein (10cm bij 10cm) fluisterstil kastje dat perfect dienst kan doen als mediaspeler. In de “Apple vorm” zoals het kastje uit de doos komt is die nogal gelimiteerd maar met XBMC er op verslaat het menig duurdere mediaspeler in functionaliteit en flexibiliteit. Zo kan XBMC bijvoorbeeld door het installeren van skins en add-ons helemaal gepersonaliseerd worden. Vanaf de tweede generatie draait de Apple TV in tegenstelling tot de eerste op iOS het zelfde besturingssysteem dat ook op iPhone’s en iPad’s draait. De Apple TV is daarmee in feite een iPhone met een HDMI uitgang in plaats van een touchscreen. De belangrijkste specs van de Apple TV zijn:

  • HDMI
  • Optisch geluid uit
  • 10/100 Ethernet
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n
  • Ingebouwde 6 watt voeding
  • 8 GB NAND Flash
  • Micro-USB (voor service en jailbreak ;-))
  • Apple Remote
  • Hardwareversnelling voor H.264 video’s
Volledige specificaties van de 2e generatie en 3e generatie.

Beperkingen

De Apple TV is nooit ontworpen voor het draaien van XBMC. Het goed aan de praat krijgen vereist wat technische kennis en de performance kan tegenvallen. Zo is de CPU/GPU combinatie bedoeld voor het weergeven en afspelen van de Apple TV interface en content niet XBMC en elke willekeurige codec. Zo lopen de menu’s in XBMC minder soepel dan wanneer je XBMC draait op een Core i7 maar met een niet te zware skin loopt het soepel genoeg en de XBMC developers weten de performance steeds te verbeteren.

XBMC ondersteund ongeveer elke codec know to men maar de hardwareversnelling (GPU) van de Apple TV is alleen beschikbaar voor H.264 gecodeerde bestanden. Daarmee is de Apple TV krachtig genoeg om de meeste 720p en 1080p x264 MKV bestanden af te spelen. Voor andere codecs wordt er echter teruggevallen op de CPU deze is wel krachtige genoeg voor de meeste SD bestanden maar een 720p Xvid of WMV gaat waarschijnlijk niet werken. Dit is over het algemeen geen probleem gezien alle 720p en 1080p bestanden die tegenwoordig te vinden zijn zijn gecodeerd in H.264. Deze zijn meestal te herkennen aan de “x264” toevoeging, een open source H.264 bibliotheek, en verpakt in een MKV container.

3e generatie

Helaas is er op dit moment voor de 3e generatie Apple TV (1080p model) nog geen jailbreak beschikbaar. Het installeren van XBMC op deze Apple TV is daarom ook niet mogelijk. De developer van nitoTV legt uit dat indien er geen bootrom exploit voor de in de Apple TV 3 gebruikt A5 chip wordt ontdekt het ontdekken van een exploit op Apple TV 3 een “uphill battle” zal zijn. Dit heeft er mee te maken dat de “attack surface” op een Apple TV veel kleiner is, zo draait er veel minder software en services dan op de iPad en iPhone met de zelfde chip waarin potentiële exploits gevonden kunnen worden.

XBMC

XBMC is een zeer populaire media center applicatie dat op vele platformen werkt en sinds begin 2011 ook op een Apple TV 2.

XBMC met de Quartz skin

Ga door naar het jailbreaken van de Apple TV 2 →


Een gedachte over “Wat kan je met een Apple TV XBMC mediaspeler?

Heb je nog een vraag of opmerking...

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s