Dit is een licht aangepaste versie van een post die ik in juli 2008 plaatste op GoT over mijn ervaring met de upgrade van Windows Mobile 2003 SE naar Windows Mobile 6.1 op mijn Orange SPV C500 (gerebrande HTC Typhoon).

Ik gebruikte in juni van 2008 mijn C500, die toen al zeker ouder dan twee jaar was, nog steeds. Er was sindsdien nooit een telefoon uitgekomen die in graag wilde hebben en had hem dus nooit vervangen. Al enkele jaren daarvoor las ik over de upgrade mogelijkheid naar Windows Mobile 5.0 maar had dit onder het motto “If it ain’t broke, don’t fix it” nooit gedaan. Als ik ooit een nieuwe telefoon zou kopen was ik het zeker van plan. Gezien er op 11 juli een telefoon beschikbaar kwam (de iPhone 3G) die ik graag wou hebben dacht ik: “waarom ook niet, in het ergste geval zit ik een week zonder telefoon.”

Sinds mijn originele post op GoT zijn er nieuwe versies van de software beschikbaar gekomen daarom heb ik de tekst op sommige plaatsen wat aangepast.

Welke versie?

Na besloten te hebben de upgrade te wagen pakte ik de links die ik jaren geleden had opgeslagen er weer bij. Na de verschillende fora weer te hebben doorgelezen kwam ik er snel achter dat het nu mogelijk was naast Windows Mobile 5.0 ook te upgraden naar Windows Mobile 6 en 6.1. Een persoon op de xda-developers forums genaamd “ALEUT” onderhoud een Windows Mobile 6.1 ROM voor de HTC Typhoon (C500). Nu bied hij versie 1.6 aan maar ten tijde van de originele GoT post was dit versie pre 1.3 of 1.4 in het russisch. Inmiddels bied hij in het zelfde topic ook een Windows Mobile 6.5 ROM aan voor de HTC Typhoon (C500), hier heb ik echter geen ervaring mee.

Uitgangssituatie

Een Orange SPV C500 met de originele Orange NL Windows Mobile 2003 SE ROM (die met de nieuwe Media Player). De telefoon was in originele staat, application locked, maar legaal SIM lock vrij gemaakt via de Orange klantenservice, toen die nog bestonden.

De upgrade

Voor de upgrade heb ik gebruikt gemaakt van de guide van Kar Hoe (Google cache). Deze guide klopte in mijn situatie grotendeels, enkele dingen weken echter af. Hieronder probeer ik de beschrijven wat afweek en hoe ik het heb opgelost.

Het was enige tijd geleden sinds ik ActiveSync voor het laats had gebruikt (werk nu geruime tijd op een Mac). Gelukkig had ik nog een oude clean installed Windows XP laptop liggen. Na ActiveSync 4.5 te hebben gedownload en geïnstalleerd werd de telefoon helemaal niet herkend, opladen deed hij wel. Het omwisselen van USB-kabel bleek dit euvel op te lossen.

Stap 2: In stap twee moet het programma “SDA_ApplicationUnlock.exe” worden gedraaid om de application lock van de telefoon af te halen. Na het draaien verscheen echter de melding “Phone is not unlockable”. Lekker begin, toch maar doorgegaan naar stap 3 mocht dit echt nodig zijn kom ik het wel tegen dacht ik.

Stap 3: In stap drie moet een bestand “Cert.cab” op de telefoon worden uitgevoerd. Hiervoor bleek ik onvoldoende systeemrechten te hebben, toch die verdraaide application lock. Na het volgen van de eerste 5 stappen op deze site, het veranderen van 2 register keys, kon ik het “Cert.cab” bestand wel uitvoeren.

In: HKLM/Security/Policies/Policies
Change 00001001 from current value to 1
Change 00001005 from current value to 40

Stap 9: Alles verliep daarna zoals in de guide tot aan stap 9 waar de ROM op de telefoon moet worden gezet met het “mtty.exe” programma. De guide verplaatst en hernoemd de ROM naar os.bin in de root van de C en voert dan “l c:/os.bin” uit. Dit werkte niet bij mij. Ik lied te ROM uiteindelijk gewoon staan waar ik hem had uitgepakt en voerde “l WM6.1_v.1.4_rus_Typhoon.bin” uit in “mtty.exe”. Denk er aan typ het in, niet niet kopiëren/plakken. Na de installatie starte de telefoon op met een gloednieuwe Windows Mobile 6.1 in het Russisch.

Stap 10: Het kiezen van een camera driver verscheen bij mijn niet of ik heb het in het Russisch weg geklikt. De camera functioneert echter prima.

Na de installatie

Tijd & Datum: Verander in de Regional Settings de Locale naar “Dutch (Nederlands)” voor het correct weergeven van oa. datums en tijden.

Nederlandse T9: De Nederlandse T9 is heel eenvoudig toe te voegen door het installeren van het Dutch T9 cab-bestand van deze site.

SMS: Het nummer van de SMS centrale kan je instellen onder Settings > 1-Phone > 4-Call Options. Bij mij waren deze vanzelf ingevuld. Misschien zijn deze bewaard gebleven of heeft de telefoon deze via het netwerk verkregen. Mochten ze niet zijn ingevuld voor Orange zijn de nummers; Voice mail number: +31628500550 en Text message service center: +31628500561

GPRS (Orange World): De GPRS en Proxy instellingen heb ik van deze site overgenomen. Echter lijkt de proxy 5080 manier om gratis te internetten die daar staat niet te werken. Gelukkig had ik alle instellingen genoteerd uit mijn telefoon voor ik de upgrade uitvoerde, na deze te hebben overgenomen lijkt alles te werken.

Eerste Ervaringen

De telefoon lijkt voor mijn gevoel zelf sneller te zijn geworden maar dit kan ook komen omdat mijn Windows Mobile 2003 SE installatie na jaren gebruik langzamer was geworden. De door mij gebruikt Windows Mobile 6.1 (WM6.1_v.1.4_rus_Typhoon.bin) ROM voelt echter als behalve langzaam aan. De telefoon heeft echter soms wel moeite met bepaalde applicaties. Als je in Internet Explorer Mobile bijvoorbeeld Wikipedia in desktop view weergeeft en op “Zoom Out” klikt zie je de telefoon heel langzaam de pagina opbouwen, het kan wel 30 seconde duren voor de hele webpagina gescaled op het scherm staat. Ik heb hier echter geen last van omdat ik gebruikt maak van Opera Mobile. De camera functioneert prima. Ik heb MMS echter nog niet aan de praat gekregen maar gebruik dit toch nooit. Het nieuwe home screen heb ik terug gezet naar de Windows standaard. De contactpersonen uit mijn adresboek werden met fofo na pairen van de telefoon via Bluetooth vanaf mijn Mac direct door The Missing Sync naar de telefoon gesynchroniseerd.

Al met al een leuke upgrade die ik zeker de moeite waard vind. Alles zit op een wat op een logischere plek en ziet er veel beter uit, threaded SMS, full page zooming in IE en nog wat meer leuke dingen. Als je je echter bedenkt dat Microsoft hier 5 jaar over heeft gedaan om wat kleuren en icoontjes te veranderen is het eigelijk een best trieste bedoening. Het is net hoe je er tegen aan kijkt, als zakelijke telefoon wil je geen prularia maar als consument had ik na 5 jaar mobiele ontwikkeling wel wat meer van Windows Mobile 6.1 verwacht.

Links